Netværk af grønne organisationer
Hvad er natur? Mange danskere forstår den bølgende monokultur-mark og åbne himmel som natur ude på landet. Storbyens beboere, som er vant til beton og asfalt, ser den lille park hvor gåstien skiller græsset som deres lille bid af natur. Naturbeskytteren vil naturligvis have en helt tredje opfattelse af, hvad der er natur og hvad det skal beskyttes fra. Vi har alle forskellige naturbegreber og natursyn. Med lidt hjælp fra filosofien dykker vi ned i, hvordan vi bedst kan tænke og tale om naturen.
Clara Wolf, cand.mag. i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet
Skridt på vej til MASSEOVN v/ Caspar Sluyterman van Langeweyde
Inspiration: Måske har du i årevis drømt om at få masseovn. Du kender til fordelene, véd den er rentbrændende og kun skal tændes op én gang om dagen, men du har endnu ikke taget næste skridt. Her kan du høre mere om masseovne og muligheder, finde inspiration og få idéer.
Hovedpunkter:
- At leve med ild
- Partikeludledning
- 10 fokuspunkter
- Eksempler
- Konstruktion
- Pris og budget
- Find ovnsætter
- Forstudie
Tilblivelse: Caspar Sluyterman van Langeweyde er ovnsætter og arkitekt cand. arch. og har samlet information ude i felten, baseret på de meget forskelligartede behov og funktioner.
Betydning af energi i byggeriet - v/ Rikke og Bernhard Schwegler, LØB
Hvilken betydning har energi i byggeriet? Hvorfor er det relevant at have energi (-forbruget) med i betragtningerne? Få en gennemgang af byggeriets elementer og få noget perspektiv for dine egne projekter. Bernhard er arkitekt og har bygget med ler siden 1992 med fokus på et godt indeklima og energiforbrug. Han er gift med Rikke, begge bygger sammen.
Indbudte grønne venner: Præsentation og debat - Gennem korte oplæg vil en række grønne organisationer præsentere der virke og deltage i en debat om hvordan vi sammen styrker den grønne omstilling.
Hvordan kan mindretallet inspirere flertallet? - set fra et bofællesskab.
v/ Bjørn Førde, Bofællesskabet Fridlev
Efter 50 år bor mindre end én procent af danskerne i bofællesskab. Vi har bevist, at vi kan leve mere bæredygtigt end flertallet, både socialt og natur- og klimamæssigt. Endda på en begejstret måde. Men hvordan kan vi være med til at ’normalisere’ en bæredygtig livsform, som kloden har brug for, så langt flere danskere oplever, at de kan være med?
Lad os omstille vores liv og lokalsamfund
- et fælles politisk projekt i De Grønne Venner, faciliteret af Ditlev Nissen, LØS https://okosamfund.dk/ og med oplæg af Anja Lyngbæk, Local Futures https://www.localfutures.org/
De Grønne Venner består af fem foreninger, hvis medlemmer er praktikere, der på hver sin måde er i fuld gang med at omstille deres liv. De Grønne Venner står et sted, hvor samarbejde om fælles mål og projekter kunne være en god vej frem. Et samarbejde hvor den enkelte forening bevarer sin identitet, samtidig med at vi sammen udvikler en ny fælles (bioregional) lokaliserings identitet. Workshoppen er en del af World Localization Day https://worldlocalizationday.org/
Deltagere fra andre grønne organisationer er velkommen! Diskussionerne fortsætter i den paneldebat, der finder sted på årsmødet lørdag aften.
Tiny Varigheden på Køge Fælles Jord v/ Helga Kønig
Et bud på at leve og bo inden for de planetære grænser Tema: Hvordan kan diffussionsåbent byggeri, biogene- og genbrugs- materialer forenes med bygningsreglementetes krav? Bofællesskaber som drivkraft bag en fælles grøn omstilling.
Løb-binding v/ Dorte
Lær at lave kurve, tasker og skåle af stof og garn. Løbbinding er en teknik man brugte i gamle dage bare med halm og græs istedet for garn og stof. Medbring dine garnrester og gerne en stor nål. Jeg har ekstra nåle, garn og stof til dem som ikke har.
Naturbaserede anlæg til rensning af husspildevand v/ René Kilian samt muligheder for genbrug af renset spildevand og andre vandbesparende teknikker
kl. 20:30 Tromme- meditation v/ Rikke Schwegler i wellness-rum - bring gerne liggeunderlag med
Løb-binding v/ Dorte og knyttet & Venne-armbånd v/ Rikke Schwegler
Lær at lave kurve, tasker og skåle af stof og garn. Løbbinding er en teknik man brugte i gamle dage bare med halm og græs istedet for garn og stof. Medbring dine garnrester og gerne en stor nål. Jeg har ekstra nåle, garn og stof til dem som ikke har.
Vennearmbånd i Macrame:
Besøg i Tiny Varigheden, Køge - ”Fredag med Fællesskab”
Som opvarmning til årsmødet i De Grønne Venner besøger vi Tiny Varigheden – en ny andelsforening på Køge Fælles Jord, hvor 16 tinyhouse og et klimahus er ved at tage form.
Tiny Varigheden arbejder med permakultur og bæredygtige byggematerialer for at skabe et levende boliglaboratorium for fremtidens leveformer. Vi får en rundvisning og indblik i visionerne bag fællesskabet og deres bud på klimavenlig bolig og livsstil. Kom og oplev, hvordan små huse kan rumme store idéer!
Praktisk:
Vi mødes kl 15:00 i Varigheden, Egøjevej 114C, 4600 Køge. Egen transport. Vi er tilbage til årsmødet kl. 18.
Hvis du skal med, så tilmeld dig her.